FAQ

Kan värmeelement användas?

Nej. Vi följer hälsoriktlinjerna från England och USA, där det inte är tillåtet att använda ett värmeelement. Ett värmeelement medför risk för bildning av legionellabakterier. Genom att hålla vattnet på rätt temperatur med ett element, istället för att då och då få upp vattnet med färskt varmvatten, finns det en risk att bakterier växer. Den brittiska regeringen har tagit med detta i sina råd om vattenutfodring. Fall av infektion har undersökts av CDC Arizona. Källa: Storbritanniens regering & CDC Arizona

Tester visar att temperaturen på vattnet i vår pool håller sig på den temperaturen under lång tid och det är mycket enkelt att höja vattentemperaturen om det behövs. Allt detta beskrivs naturligtvis i detalj i manualen.

När ska jag boka min hyrpool?

Du kan boka förlossningspoolen när som helst under din graviditet. För vår planering är det bra om vi får bokningen före 35:e graviditetsveckan.

Om du hyr poolen ser vi till att den levereras till dig under den 36:e veckan av din graviditet.

Om du avbokar förlossningspoolen innan den har skickats får du hela återbetalningen. Vi behöver ingen anledning eller bevis på medicinsk indikation för detta. Om du har tagit emot poolen och inte använder den, kan kostnaden för de (oanvända) engångstillbehören att återbetalas om de returneras.

Om du behöver en förlossningspool i sista minuten, vänligen räkna med en leveranstid på fyra arbetsdagar.

Levereras 1 eller 2 vattenslangar?

Vi levererar en vattenslang. Denna vattenslang är alltid ny och fri från giftiga ämnen. Vattenslangen används först för tillförsel av rent vatten och efter födseln för tömning av det använda vattnet. Kassera vattenslangen efter användning.

För hygienen väljer vi medvetet att inte återanvända vattenslangen (t.ex. 1 för tillförsel och 1 för avlopp). En vattenslang kan aldrig vara 100% ren och/eller torr, med risk för infektion för mamman och barnet.

Våra hygien- och infektionsförebyggande åtgärder är alltid vetenskapligt baserade. 
Källor: edelimmersys.com & Texas barnmorskenämnd- Riktlinjer för vattenfödelse (PDF)

Är poolen lätt att installera?

Förlossningspoolen kan sättas upp inom 15 minuter. Inget krångel med kit och verktyg. Självklart medföljer en tydlig manual. Om du ändå behöver hjälp kan du alltid kontakta oss.

Här kan du också kika på instruktionsfilmen för Birth pool in a Box.

Jag hyrde en pool men födde tyvärr inte barn i det…

Av olika anledningar kan eller hinner inte förlossningspoolen användas, till exempel på grund av medicinsk indikation eller att födseln går snabbt.

När du returnerar de medföljande engångsartiklarna i kartongen (oöppnade och oanvända) återbetalas ett belopp på 400 SEK till dig. Detta gäller endast det totala paketet, enskilda oanvända delar krediteras inte separat.

Vad händer om jag avbryter min beställning?

Om du avbokar hyrpoolen före vecka 36 av din graviditet (dvs. innan hyrpoolen har skickats), till exempel på grund av medicinsk indikation eller tidig födsel, återbetalas hela beloppet.

Vilka länder skickar ni till?

Vi levererar förlossningspooler till Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Uthyrningar gäller endast Sverige och Danmark.

Jag har sett en förlossningspool på begagnat-sajter, kan jag använda den också?

Vi rekommenderar inte att använda en begagnad, okontrollerad förlossningspool. Du vet inte hur poolen har använts och om det finns svaga punkter. För att garantera säkerheten är det klokt att köpa en ny förlossningspool eller att hyra en professionell pool för flergångs-användning. När du själv köper en ny pool, och du därför vet exakt hur den användes, kan du använda den igen för nästa födsel.

Hur håller jag vattnet vid rätt temperatur?

Tester visar att vattnet i förlossningspoolen håller sig på rätt temperatur under lång tid och det är mycket enkelt att få upp vattentemperaturen igen när det behövs.

Vårt råd är att först fylla förlossningspoolen till den lägsta nivån (anges på insidan av linern), så att du enkelt kan fylla på med varmt vatten. Minsta påfyllningshöjd är tillräckligt hög för att föda i.

För att justera temperaturen (varmare eller svalare) under din tid i poolen, ta bort vattnet från poolen med en ren hink och tillsätt varmt/kallt vatten igen med slangen.

Med värmeskyddet ClearFit Cover (valbart tillval)  sjunker temperaturen med endast en halv grad per timme, beroende på rumstemperatur, luftfuktighet och luftcirkulation på poolplatsen. Du använder detta överdrag när du inte är i badet. Du kan även fylla badet 1 till 2 grader varmare om du planerar att ta ett bad senare.

När får jag min beställning?

När du har köpt en förlossningspool kommer den att levereras till dig inom fyra arbetsdagar. När du hyr en pool får du den i vecka 36 av din graviditet. Poolen står till ditt förfogande fram till vecka 42.

Vilken storlek förlossningspool är rätt för mig?

Valet av storleken på förlossningspool baseras på praktiska och känslomässiga överväganden.

Praktiskt:

– Rummet där poolen kommer att vara
– Finns det utrymme för barnmorskan att komma åt minst två sidor under förlossningen?
– Vill du ha plats för din partner i badet (ej möjligt med Mini)
– Har du panna eller centralvärme (på grund av vattenmängden; Mini = 480 liter, Vanlig = 650 liter)

Känslomässigt:

– Mini kan ge en känsla av mer trygghet
– Regular ger mer rörelsefrihet

Klarar mitt golv vikten?

Om vi antar den största storleken: vikten på 660 kg (bad + vatten) + gravid är fördelad över en yta på 1,6m2. Detta är ca 460 kg per m2, jämnt fördelat (alltså ingen punktbelastning). Samma m2 belastning gäller för den mindre storleken.

En normal golvkonstruktion ska kunna bära denna vikt med lätthet. Vi kan givetvis inte ge några garantier för en specifik byggnad, men vår erfarenhet är att detta aldrig har orsakat några problem. I tveksamma fall kan designritningar ge ett definitivt svar. 

Är en hyrpool säker och hygienisk?

Den professionella förlossningspoolen är fullständigt testad och kontrollerad för skador varje gång före leverans. Poolen är alltid 100% ren och desinficerad. Linern och tillbehören är alltid nya och ska kasseras efter användning. Endast poolen, kranbeslagen och luftpumpen återanvänds.

Jag köpte en förlossningspool men använde den inte

Om du inte har kunnat använda den köpta förlossningspoolen, paketet eller tillbehöret till din förlossning kan det ALLTID returneras, oavsett hur länge du har haft dem hemma. Vi avviker därför medvetet från den lagstadgade 14-dagars återvändotiden, så att du utan oro kan förbereda dig inför förlossningen. Fraktkostnad tillkommer.

Det är viktigt att produkterna är oanvända och oöppnade. Om så inte är fallet kan vi inte kreditera produkterna på grund av hygienprotokoll.

Jag har sett billigare hyrpooler, hur är det möjligt?

Var uppmärksam på vad som ingår i andra leverantörers hyrespaket. Alla tillbehör i vårt paket är nya och oanvända. Detta gör vi för att förebygga infektionsrisken för mamman och barnet. Vi anser att säkerheten inte kan äventyras.

Vi ser också till att hyrpoolen alltid är ren och kontrollerad för flera punkter. På så sätt kan du vara säker på en pålitlig, säker och hygienisk förberedelse för din vattenfödsel.

Hur gör jag för att returnera den hyrda förlossningspoolen?

Vik ihop förlossningspoolen enligt medföljande instruktioner. Lägg tillbaka poolen i tillhörande väska och packa ner denna i lådan som poolen kom i, tillsammans med startkitet (luftpump, instruktioner samt krankopplingar i plastlåda). Återförslut lådan med packtejp och fäst den bifogade retursedeln ovanpå.. Återlämna därefter paketet hos ditt ombud. Returfrakten ingår i hyrpriset. 

Observera att poolen ska vara ren och torr innan den viks ihop för att undvika mögel. En avgift på 500 kr debiteras om poolen återlämnas blöt eller i smutsigt skick.

För instruktioner om hur man rengör och packar ihop förlossningspoolen, kika här: https://www.youtube.com/watch?v=OjWQ6Dg5mSg

Välj valuta